Palosammuttimen valintaopas:
Jauhesammutin, markkinoiden yleisin sammutintyyppi, soveltuu lähes kaikkien palojen sammuttamiseen. Laaja käyttölämpötila-alue (-30 °C – +60 °C) tekee siitä sopivan sekä kylmiin että lämpimiin olosuhteisiin.
Jauhesammuttimet sisältävät ammoniumsulfaattia, yleistä lannoitetta ja happamuudensäätöainetta elintarviketeollisuudessa. Ne eivät ole varsinaisesti myrkyllisiä seoksia.
Negatiiviseen katalyysiin perustuva sammutusteho keskeyttää palamisprosessin ja luo suojakerroksen, tukahduttaen palon ja estäen tehokkaasti uudelleensytymisen.
Käyttökohteita ovat teollisuus, maatalous, ajoneuvot, veneet, matkailuajoneuvot, kodit ja vapaa-ajan asunnot. ABC-luokan jauhesammutin on suositeltava tulitöihin.
Vaahtosammuttimet ovat tehokkaita B-luokan palojen, erityisesti palavien nesteiden, sammutuksessa. Ne soveltuvat lämpimiin sisätiloihin, ja niiden jäljet ovat helpommin hallittavissa kuin jauhesammuttimien.
Hiilidioksidisammuttimet soveltuvat laboratorioihin, keittiöihin (rasvapalosammuttimen rinnalle), ATK- ja sähkölaitteisiin, korjamoille ja hienomekaaniseen teollisuuteen. Ne voidaan sijoittaa sekä sisä- että ulkotiloihin.
Erikoissammuttimet kuten kylmien tilojen vaahtosammutin, rasvapalosammutin, metallipalosammutin ja litiumakkusammutin vastaavat erityistarpeisiin.
Sammuttimen palo- ja teholuokka määrittelee, minkälaisiin paloihin ja kuinka tehokkaasti sammutin soveltuu. Käsisammuttimien paloluokat (A, B, C, D, F) ja teholuokat (numerot) on ilmoitettu etiketissä.
Käsisammuttimien tarkastus ja huolto on tehtävä säännöllisesti, ja niiden aikataulu määräytyy säilytysolosuhteiden perusteella. Standardit SFS-EN2 ja SFS-EN 3-7 määrittelevät kriteerit, jotka kaikkien Suomessa myytävien käsisammuttimien on täytettävä.
Tietoa eri sammutintyyppien paloluokista ja teholuokista on saatavilla kätevästi sammuttimien etiketeissä.